BFFL brAbAnt
BUFFELS

BUFFELS

Waterbuffels, ze zijn nog redelijk onbekend in Nederland. Daar willen wij graag verandering in aanbrengen.

Ze lijken op een koe, ze knorren als een varken,
zijn zo nieuwsgierig als een geit én zo koppig als een ezel!

Kort gezegd is dat wat een waterbuffel is qua gedrag en karakter.

Een waterbuffel (of karbouw genoemd) behoord tot de runder-familie. Van oorsprong komen ze uit Azië waar ze gebruikt worden als trekdier in de rijstvelden. Al vele jaren worden ze ook in Europa gehouden, vooral in zuid Italië zijn veel waterbuffelboerderijen te vinden.

Buffels lijken weliswaar op een koe maar er zijn grote verschillen! De melkgift ligt op een veel lager niveau maar de keerzijde is dat het ijzersterke dieren zijn die makkelijk 15 tot 20 jaar kunnen worden. Een bezoek van een dierenarts is zelden nodig. Nadat een waterbuffel 10 maanden drachtig is geweest wordt er een kalfje geboren. Daarna begint de melkproductie. De melk is van een andere samenstelling dan koeienmelk: de melk is cholesterolverlagend. Het proteïnen- en calciumgehalte is hoger dan van koemelk. Ook het vetgehalte is hoger dan van koemelk. Dit zijn echter onverzadigde en dus gezonde vetten.

Onze buffels worden gemolken in een melkrobot. Zo kan elke buffel op haar eigen gekozen moment gemolken worden en levert dat geen stress op. Ze kunnen 24 uur per dag op elk moment een bezoek brengen aan de melkrobot.

Wat je misschien niet van de buffels zult verwachten maar toch echt waar is… buffels houden van knuffelen! Ondanks hun donkere kleur en de grote horens houden ze van aandacht en knuffelen. Aan het voerhek is het af en toe echt dringen geblazen omdat ze allemaal een aai over hun kop willen.